Fastigheten

Hus med anor

Bostadsrättsföreningen Borgholms Vånings- och Konferenshotell äger fastigheten Strandbo 1 som är belägen i Borgholms hamn på Öland. Den ritades av Fritz Jaenecke Arkitektgrupp AB i Malmö 1972. Arkitektgruppen är känd för flera byggnader i Sverige och Tyskland, bland andra Nya Ullevi i Göteborg och Malmö stadion.


I boken ”Badortstidens Borgholm – En bok om societetsidyllen som blev öns turistmetropol” skriver författaren Rolf Nilsson:

”I samband med Ölandsbrons tillkomst väcktes tanken på att bygga ett stort konferenshotell i anslutning till Strand Hotell och så småningom bildades bolaget TURAB med Borgholms kommun och landstinget som huvudintressenter. I juni 1973 stod det nya hotellet färdigt med 48 lägenheter i de tre övre planen och restauranger och konferenssalar i det nedre.”

Idag rymmer fastigheten både privata lägenheter och hotellverksamhet. Hotellet bedrivs av Strand Hotell Borgholm som ägs och drivs av den norska hotellkedjan Norlandia Hotels & Resorts.

Bostadsrättsföreningen bildades 1971 i och med byggandet av Strand Hotell. I dagsläget finns det 49 bostadsrätter varav 18 är privatägda.

Det finns både tvårumslägenheter och trerumslägenheter i föreningen. Alla är utrustade med kök/kokvrå och badrum. Många av dem har stora terrasser i fint sydvästläge med exceptionell utsikt över hamnen och Kalmarsund.