Föreningen

Att bo i bostadsrätt är ett aktivt boende

I Brf BVK finns det 49 bostadsrätter varav 18 är privatägda. Föreningen bildades 1971.
Det finns både tvårumslägenheter och trerumslägenheter i föreningen. Alla är utrustade med kök/kokvrå och badrum. Många av dem har stora terrasser i fint sydvästläge med exceptionell utsikt över hamnen och Kalmarsund.

Att bo i bostadsrätt

Som medlem i bostadsrättsföreningen äger du och de andra medlemmarna tillsammans föreningens fastighet. Det innebär att medlemmarna via sin styrelse själva bestämmer över förvaltningen av fastigheten och fattar beslut om vilka avgifter som ska betalas till föreningen.

Att bo i bostadsrätt är ett aktivt boende!

Engagemang från var och en är en direkt förutsättning för att det ska fungera.

Rättigheter och skyldigheter 

Alla medlemmar i föreningen har samma rättigheter och skyldigheter. Tillsammans bestämmer vi, i enlighet med våra stadgar, om det som gäller för vår förening. Föreningen gagnas av att många engagerar sig och försöker nå lösningar som fungerar för alla.

Vem ansvarar för vad? 

Styrelsen ansvarar för fastighetens yttre underhåll (fasader, yttertak, gårdsytor med mera) samt för underhållet av de gemensamma lokalerna (trapphus, tvättstuga, med mera). Föreningen köper fastighetsförvaltning. Du har ansvar för det inre underhållet i din lägenhet. Byte av spis, kylskåp eller renovering av golv, väggar och tak är exempel på inre underhåll.

Andelstal och månadsavgift

De olika bostadsrätterna i föreningen har olika andelstal. Andelstalet bestäms av Hyresnämden och kan inte påverkas av föreningen. Andelstalet beror bland annat på storleken och placeringen av lägenheten. Föreningens kostnader fördelas på medlemmarna efter andelstalen. Högre andelstal ger således högre månadsavgift.

Månadsavgiften går till bostadsrättsföreningens kapital- och driftkostnader.

Kapitalkostnaderna är räntor och amorteringar på föreningens lån. Driftkostnaderna är reparationer, fastighetsskötsel, vatten, värme, el och så vidare. I månadsavgiften ingår också avsättning för framtida underhåll.

Hur är det att äga en lägenhet på Borgholms vånings- och konferenshotell?

Att äga en privat lägenhet i bostadsrättsföreningen Borgholms vånings och konferenshotell är lite speciellt mot att bo i en vanlig bostadsrättsförening.

Som namnet på föreningen säger så är detta en förening där det bedrivs hotell- och konferensverksamhet, vilket innebär att du som privat lägenhetsägare samsas med hotell och konferensgäster som betalar för sin vistelse i fastigheten.

Rättigheter och skyldigheter 

Alla som vistas i fastigheten har samma rättigheter och skyldigheter.

Detta innebär att som privat lägenhetsägare så kommer jag dagligen att möta gäster till hotellet och företag som håller konferenser i fastigheten.

Hotellets personal servar inte de privata lägenheterna

Personalen som driver verksamheten i fastigheten (reception, lokalvårdare, fastighetsskötare) är inte anställd av föreningen utan av verksamheten som driver hotellet. Detta innebär att de inte servar någon av de privata lägenhetsägarna.  Undantaget nyckelsystem, TV-signal, WiFi och problem med de gemensamma utrymmena.